maanantai 13. tammikuuta 2014

Vuosi alkoi ja talvikin tuli




Uusi seinäkalenteri jäi ennen vuodenvaihdetta ostamatta, joten päätin surffailla vähän netissä. Ilmaiseksi ladattavia kalentereita löytyy roppa kaupalla, mutta suurimmaksi osaksi ne ovat englanninkielisiä eikä niissä tietenkään ole merkittynä pyhäpäiviä nimipäivistä puhumattakaan. Osa kalentereista myös alkaa viikon sunnuntaista. Täytynee merkata pyhät jollain tussilla rinkuloiden, jottei mene päivissä sekaisin...




Tämä kalenteri löytyi Skip to my Lou -blogista ja sen saa ladattua pdf-tiedostona tykkäämällä sivustosta facebookissa. Printtasin 160 grammaiselle kartongille ja leikkasin kalenterikuukaudet muotoonsa. Nipun ripustus sujui paperiklipsillä (esim. clas ohlsonilta). Lisää printattavia kalentereita löydät Gi det videre -blogista (tämän ja 48 muuta).




Ja koska nyt tarvitaan taas lämmintä päähän, sain jo jonkin aikaa suunnitelmissa olleen Wurm-pipon sopivasti viikonloppuna valmiiksi. Lankana on Tosh Sport, väri Badlands, Kerästä ostin ennen joulua. Nimesin piponi Almost Wurmiksi, sillä tein siihen muutamia fiksauksia: raitoihin enemmän nurjia kerroksia ja erilaiset kavennukset päälaelle. Wurm-pipon ohje löytyy Ravelrystä, myös suomeksi. Oma piponi ja sen muutokset ovat Ravelryssä täällä.

Samaisesta langasta tein muuten välipäivinä miehellekin pipon. Malli on myös Ravelryssä, englanninkielinen Exeter.





Mikäs on lämpimät pipot päässä tallustella pakkasessa ja todeta päivien pitenevän ja valoisuuden lisääntyvän. Mukavaa tammikuuta teille kaikille!

tiistai 7. tammikuuta 2014

Neulomusta


Dream Stripes Shawl


Joululahjaneulomuksista viimeisin valmistui vasta uuden vuoden aattona. Äidille lahjoitettu huivi ei ihan ehtinyt valmistua ennen joulua, koska aloitin seen niin moneen kertaan ennen kuin olin tyytyväinen jälkeen. Ongelmia aiheuttivat reunasilmukat ja keskikohdan lisäykset.

Alkuperäisen Dream Stripes Shawl -mallin lankana on Holst Garnin Smarkand ja se on neulottu puikoilla 3,5. Omassa versiossani lankana on ONlinie 155 Super Cool, jota hankin Vihreästä Vyyhdistä Hakaniemen hallista ja puikoiksi valikoituivat kokeilujen jälkeen nro 4:t. Ohje löytyy ilmaiseksi Ravelrystä, tosin ei suomeksi, mutta esim. englanniksi tai ruotsiksi.

Shaali on aloitettu keskeltä yläreunaa, kuten moni kolmiomainen huivi. Mallissa on lisäykset reunassa joka kerroksella - niin oikealla kuin nurjallakin ja se saa aikaan sen, että reunasilmukat on neulottava kohtuullisen löyhästi, jotta reuna ei kiristäisi. Kokeilujen jälkeen totesin, että reunasta ei alkuperäisohjeen mukaan tehtynä tullut kovin nätti, sillä siinä reunasilmukka olisi pitänut nostaa neulomatta, jolloin siitä olisi tullut entistä löyhempi. Niinpä muutaman aloituskokeilun jälkeen päädyin neulomaan kaksi reunasilmukkaa aina oikeaa.

Niin ikään tyytymättömyyttä aiheuttivat keskikohdan lisäykset - keskimmäisestä silmukasta tuli jatkuvasti epätasainen peruslisäyksillä (lisäys ed. krs:n silmukasta / silmukan neulominen ensin etureunasta ja sitten takareunasta). Lopulta lisäykset oli tehtävä luomalla lisäyskohtaan uusi silmukka.




Shaali ei kuitenkaan ole pelkällä neulomisella valmis... Reunat kipristelevät ja rullautuvat eikä ulkoreunan pitsikään ole juuri minkään näköinen! Huivi on vielä päälle päätteksi pingotettava muotoonsa.




Helpointa neuleen pingottaminen on siihen tarkoitetun pingotussetin avulla. Jonkinlainen alustakin tarvitaan - mulla on ruutukankaalla päällystetty styroxlevy (rakennustarvikeliikkeestä). Oman pingotussettini olen hankkinut joitakin vuosia sitten Secretwoolista, jota ei enää ole. Samoja settejä voi näköjään tilata tai ostaa myös Villavyyhdistä Helsingin Vallilasta. Pingotussetti sisältää ohuita teräspuikkoja, jotka pujotetaan neuleen reunaan sekä T:n muotoisia tukevia neuloja. Pelkkiä T-neulojakin voi ostaa esim. Lankaideasta. Nämä tarvikkeet sopivat tietenkin muidenkin neuleiden kuin huivien viimeistelymuotoiluun.



maanantai 6. tammikuuta 2014

Kauraskonssit



Skonssit ovat oiva leivonnainen silloin, kun tarvitaan jotain helppoa ja maukasta iltapalaksi, aamupalaksi tai yllätysvieraille. Periaatteessa on kyse samasta asiasta puhuttaessa teeleivistä, mutta muoto on eri - skonssit leikataan taikinasta muotilla pyöreiksi. Taikina on nopeasti tehty ja paistamiseen  kuluu vain vajaa vartti eli valmista tulee noin puolessa tunnissa!

Tässä monesti kokeiltu ohje, jossa makua antavat kaurahiutaleet ja mehevyyden takaa piimä taikinanesteenä:

Kauraskonssit


3 dl vehnäjauhoja
2 ½ dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 tl sokeria
50 g voita sulatettuna
2 dl piimää
voiteluun tilkka maitoa

Sulata voi ja jätä jäähtymään siksi aikaa, kun sekoitat kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseokseen piimä ja sulatettu voi. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.

Painele taikina jauhotetulla pöydällä tasaiseksi parin sentin paksuiseksi levyksi ja ota siitä muotilla pyöreitä kakkusia. Painele jäljelle jäänyt taikina uudestaan levyksi ja ota muotilla lisää skonsseja. Voitele skonssit ennen paistamista maidolla.





Paista skonsseja leivinpaperoidulla pellillä 225 asteisessa uunissa noin 12 - 15 minuuttia eli kunnes ne ovat saaneet kauniin värin.

Taikina nesteenä voit mainiosti käyttää piimän puutteessa myös vedellä jatkettua jogurttia tai maitoa, mutta happamalla taikinanesteellä lopputuloksesta tulee jotenkin mehevämpää. Minun muottini oli halkaisijaltaan 5 cm, joten taikinasta tuli 16 pienehköä skonssia.



Tarjoa skonssit voin ja hillon tai juuston kera. Juomaksi sopii mainiosti hyvä haudutettu tee.